Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

Het belang van exfoliëren in je huidverzorgingsroutine

Geschreven op 6 oktober 2016 door Pascaud | 1478 keer bekeken

Het belang van exfoliëren in je huidverzorgingsroutine

Hoewel we een cleanser en een dagcrème al in onze dagelijkse huidverzorgingsroutine hebben zitten, vergeten we vaak een goed exfoliant er aan toe te voegen. Waarom het belangrijk is om een exfoliant toe te voegen aan je huidverzorgingsroutine, welke soorten exfolianten er zijn kom je allemaal te weten in onze nieuwe blogpost!

Wat is exfolieren?

Dagelijks ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van talloze huidcellen. Wanneer dit natuurlijke proces verstoord wordt, zie je meteen de gevolgen. Het opstapelen van dode huidcellen zorgt er voor dat de huid dof en grauw wordt en de kans op het ontstaan van huidonzuiverheden en schilfers neem toe. Het gebruik van een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. De dode huidcellen die deze problemen veroorzaken, worden op een milde wijze verwijderd zodat je huid er weer frisser, stralender en jonger uitziet.

Waarom exfoliëren?

Je huid krijgt er een echte boost van. Afhankelijk van de toegepaste concentratie doet een exfoliant nog meer dan enkel de dode huidcellen verwijderen:

- het zorgt voor collageenproductie, een gladdere huidstructuur en betere huidskleur
- het vermindert pigmentvlekken, fijne lijntjes en rimpeltjes
- het voorkomt verstoppingen van de talgklieren waardoor puistjes minder kans krijgen
- het houdt vocht vast  en zorgt dus voor een beter hydratatie

Soorten exfolianten

Er zijn verschillende manieren waarop je thuis je huid kan exfoliëren, we kennen allemaal wel de scrubs, peelings en dermabrasiekits. De meeste hiervan bevatten harde deeltjes waarmee je je huid ‘schuurt’. Ze halen ook de dode huidschilfers weg, maar behandelen alleen de buitenste huidlaag aan de huidoppervlakte en bereiken het merendeel van de ongezonde, opgebouwde dode huidcellen niet. Daarnaast hebben veel scrubs een ruwe, ongelijkmatige textuur, hiermee kun je schade aanrichten omdat er scheurtjes en kleine wondjes in de huid ontstaan die de huidbarrière aantasten.

Maar er zijn ook producten die met een zuur als ingrediënt zorgen voor een chemische reactie waardoor de dode huidcellen oplossen. We noemen het ook wel chemisch exfolieren of peelen. Dit zijn producten met als ingrediënt AHA (alfahydroxyzuur) en BHA (betahydroxyzuur). Deze zuren zorgen ervoor dat het buitenste laagje dode huidcellen losgeweekt wordt om zo nieuwe cellen de kans te geven om omhoog te komen. AHA’s worden in de volksmond ‘fruitzuren’ genoemd en BHA’s kennen we voornamelijk als salicylzuur. AHA’s en BHA’s vind je in veel producten terug, zoals cleansers, toners, moisturizers en serums.

AHA – Fruitzuren

De meest gangbare fruitzuren zijn glycolzuur (Glycolic acid) en melkzuur (Lactic acid) maar je hebt ook nog Mandelic acid, Tartaric acid, Malic acid en Citric acid. Wij gaan ons in deze blogpost enkel focussen op glycolzuur en melkzuur.

Glycolzuur wordt gewonnen uit suikerriet. Zoals je hierboven al kon lezen behoort glycolzuur tot de fruitzuren AHA familie. Glycolzuur is wateroplosbaar en heeft van de fruitzuren de kleinste moleculegrootte. Daarom wordt hij ook het meest toegepast in chemische (AHA) peelings en anti-age producten. Glycolzuur heeft het vermogen om diep in de huid door te dringen, het verweekt de kleefstof tussen de dode huidcellen in de hoornlaag (opperhuid) waardoor de afgestorven huidcellen gemakkelijker loslaten.

Melkzuur maakt ook deel uit van de fruitzuren AHA familie en wordt gewonnen uit suiker en zuivel. Melkzuur stimuleert de aanmaak van hyaluronzuur in onze huid en is dus een bijzonder intensieve natuurlijke huid bevochtiger. Door het melkzuur verdwijnt het calcium, hierdoor verzachten en verweken de verbindingen tussen de cellen en zorgt het voor een effectieve afschilfering in de huid.
Door het gebruik van AHA’s krijg je een frisse teint, kan hyperpigmentatie verminderen en kunnen rimpels zelfs gladder worden.

BHA - Salicylzuur

Salicylzuur beschikt over een wat groter molecuul en is daardoor wat milder voor de huid. Het is vetoplosbaar en dringt dieper in de poriën waardoor het de poriën kan reinigen. Salicylzuur kan de talg-productie afremmen en heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking. Hierdoor is dit ingrediënt meer geschikt voor de vette huid die neigt naar acne.

Het belang van de concentratie en de pH-waarde van de peeling

De effectiviteit van een exfoliant wordt bepaald door het gebruikte exfoliërende ingrediënt, de concentratie ervan in het product en de pH-waarde. Wil glycolzuur echt een exfoliërende werking hebben dan is er een concentratie van rond de 8 procent nodig en voor een salicylzuur een concenratie van 1 - 2 procent. Buiten de gebruikte concentratie is ook de pH-waarde van een exfoliant van groot belang. Een te hoge pH zorgt ervoor dat de stoffen neutraliseren en de werkzaamheid verloren gaat en bij een te lage pH gaan de stoffen de huid irriteren. De optimale pH ligt tussen de 3 en de 4.

Sterke of professionele peelings met pH-waardes onder de 3.0 of hoge percentages zuren moeten altijd aangebracht worden door een specialist die hiervoor en speciale opleiding heeft gevolgd en zijn niet geschikt voor thuis gebruik!

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Pascaud >

Tweet Delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst!


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: