Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

Hoeveel zonnebrand moet je smeren?

Geschreven op 9 juli 2015 door Marly | 4606 keer bekeken

De zomervakantie gaat beginnen en wij Nederlanders gaan massaal op vakantie in binnen- en buitenland. Vrijwel iedereen weet dat insmeren met zonnebrandcrème noodzakelijk is om jezelf tegen zonnebrand en zonschade op de huid te beschermen, maar recent onderzoek wijst uit dat twee derde (65%) van de consumenten niet weet dat er zeker zeven koffielepels zonnebrandcrème per smeerbeurt nodig zijn voor het goed beschermen van gezicht en lichaam.

HOEVEEL EN HOE ZONNEBRANDCRÈME SMEREN?

Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat vermeldt. Het advies is dus om je in te smeren met 7 flinke koffielepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

1 voor gezicht en hals
2 voor armen en schouders
2 voor borst , buik en rug
2 voor benen en voeten.

Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème op tijd aan te brengen. De juiste volgorde om in te smeren is

1.    zonbescherming
2.    huidverzorging
3.    make-up

Heb je een 2 in 1 product, een dagverzorging met een zeer hoge SPF (Sun Protection Factor) minimaal factor 30 dan hoef je natuurlijk geen dagcrème meer over je zonnecrème aan te brengen.

HOE VAAK MOET IK SMEREN?

De beschermende factor van een zonnebrandcrème neemt tijdens het zonnen af. Dit wordt versneld door het dragen van kleding en zwemmen. De ‘waterproof’ zonnebrandcrèmes beschermen tijdens het zwemmen, maar worden geheel of gedeeltelijk verwijderd bij het afdrogen. Niet afdrogen en jezelf laten opdrogen is ook geen optie, want iedere waterdruppel fungeert als brandglas! Daarom is het zeer belangrijk om de huid om de 2 uur in te smeren.

FABEL

Het is een fabel dat je niet bruin wordt wanneer je een zonnebrandcrème gebruikt. Bij het gebruik van zonnebrandcrème wordt het punt van verbranden van de huid uitgesteld. Je kunt dus langer genieten van de zon en van je mooie bruine kleurtje.

UV-STRALING

Door de stand van de zon is UV-B straling in de zomer het hoogst tussen 11.00 en 14.00 uur. Deze straling veroorzaakt zonnebrand. UV-A straling is het hoogst tussen 14.00 en 17.00 uur en veroorzaakt huidveroudering.

Als je schaduw kleiner is dan jezelf is de straling het meest heftig.
Is je schaduw groter dan jezelf, dan is de straling het minst heftig
Dit is een ezelsbruggetje om te onthouden.

MISVERSTAND

Ook is het een misverstand om te denken dat je achter glas veilig bent voor UV-straling, want 3 mm dik vensterglas laat 35% UV-B + 85% UV-A staling door.

  • autoruiten                          10% UV-B + 70% UV-A 
  • natte katoen                      19% UV-B + 35% UV-A

Niet alleen aan het strand is het oppassen geblazen, ook in de bergen is het noodzakelijk om goed te smeren, want naarmate je hoger gaat wordt de temperatuur lager en de UV- straling neemt per km. hoogte 20% toe!

Goed smeren is dus van levensbelang!

Studeren voor gekookte kreeft is UIT

Want denk er aan: je hebt maar één HUID.............!!!!

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Marly >

Tweet Delen

 

Reacties

Jo (Sas van Gent) | 10 juli 2015 13:49

Goed verhaal. Puik geschreven. Vol nuttige info.


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: