Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

Huidirritatie door de zon?

Geschreven op 5 juli 2018 door Pascaud | 2011 keer bekeken

HUIDIRRITATIE DOOR DE ZON: WARMTE-UITSLAG, ZONNEALLERGIE OF BULTJES DOOR COSMETICA?

De zomer is weer in aantocht! We zoeken de warmte op, gaan relaxen in de zon, willen een mooi bruin kleurtje opdoen… maar de zon is niet voor iedereen een pretje. Rode, jeukende bultjes of blaasjes die door de zon opkomen is iets wat bij veel mensen voorkomt. Vaak wordt gedacht dat sprake is van een zonneallergie, maar dat is niet altijd het geval want er zijn meerdere oorzaken voor huidreacties in de zon. Warmte-uitslag, zonneallergie en een fotoallergische reactie zijn huidreacties die heel erg veel op elkaar lijken, maar toch een aantal duidelijke verschillen hebben. 

1) WARMTE-UITSLAG 

Warmte-uitslag (ook gekend als Miliaria rubra) is een huiduitslag die ontstaat door zwelling en prikkeling van de zweetklieren. De opgezette zweetkliertjes krijgen de afmeting van een tarwekorrel en zijn niet meer capabel om al het geproduceerde zweet op tijd weg te werken.  Het zweet kan de zweetklieren niet verlaten omdat de verdamping van het zweet gehinderd wordt. 

Deze vorm van huidreactie is dus niet direct verbonden aan zonnestraling, maar meer aan de warmte die de zon genereert.

Symptomen 
De warmte-uitslag kan zich op verschillende manieren uitten. De meest voorkomende is de vorming van wit-gele of rood-roze bultjes, blaasjes op de betreffende plekken en lijken wel een beetje op kippenvel. Door het vele zout gaat de huid irriteren en kan je een stekende jeuken ervaren. Als je aan de jeuk toe gaat geven en gaat krabben, kunnen er heel vervelende ontstekingen ontstaan, dus afblijven is de boodschap.

Behandeling 
In de meeste gevallen gaat de warmte-uitslag vanzelf weer over als je een minder warme omgeving hebt opgezocht. De plekken op je huid die jeuken en irritatie vertonen, kun je proberen om heel voorzichtig te wassen met zeep, het liefst mild zonder aroma of iets dergelijks. Doe dit heel voorzichtig en wrijf niet want hierdoor kan de huid nog meer gaan irriteren!

Voorkomen is beter dan genezen…

 • Vermijd blootstelling aan zonlicht en vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm, vochtig weer.
 • Probeer de temperatuur binnenshuis zo laag mogelijk te houden. Draag kleding die losjes en gemakkelijk zit (bij voorkeur katoen).
 • Neem regelmatig een bad of douche en houd de huid droog en schoon. Dit laatste is belangrijk omdat talg de zweetkliertjes kan verstoppen. Zorg dat je wel alle zeepresten afspoelt.
 • Probeer niet te krabben, dit kan leiden tot ontstekingen en zelfs littekens.
 • Laat vette crèmes liever staan. Deze kunnen verdamping van het water belemmeren en het probleem verergeren.

 

2) ZONNEALLERGIE

Echte zonneallergie ook wel PMLE (polymorfe lichteruptie) genoemd komt relatief weinig voor. PMLE of zonneallergie wordt door licht veroorzaakt. Er is sprake van een overgevoeligheid voor ultraviolet licht. Bij blootstelling aan zonlicht wordt het immuunsysteem juist heel erg actief en kan het geen onderscheid meer maken tussen ziekmakende cellen en gezonde cellen. Het gevolg is dat je lichaam zichzelf aan gaat vallen, met alle gevolgen van dien.

Symptomen 
De symptomen die bij zonneallergie horen, treden van na enkele dagen op, vanaf het moment dat het betreffende deel van de huid aan de zon blootgesteld is. In veel gevallen is dit de nek, het gezicht, de ellebogen en/of de onderbenen. Het gezicht blijft vaak buiten schot, omdat deze gewend is aan de zon. Als je last hebt van zonneallergie is dit over het algemeen in het voorjaar het ergst en heb je er vaak in de loop van de zomer/ herfst veel minder last van.

De symptomen waar je bij zonneallergie mee te maken kunt krijgen zijn de volgende:

 • Zwelling van de huid
 • Een schilferige huid
 • Hele kleine blaartjes die jeuken
 • Een rode huiduitslag, die erg pijnlijk kan zijn.

Als je na het constateren van deze symptomen uit de zon blijft, zal dit binnen 7 à 10 dagen weer genezen. Hoewel in veel gevallen een zonneallergie dezelfde symptomen heeft als een warmte-uitslag, ligt de oorzaak en de behandeling duidelijk anders.

Behandeling
Voor zonneallergie zijn er verschillende soorten behandeling mogelijk. Natuurlijk kun je de zon zo veel mogelijk vermijden en altijd goed gekleed de deur uit gaan. Draag uv-werende kleding of een hoed en gebruik een zonnebrandcrème met een hele hoge beschermingsfactor. 

Een andere oplossing is gewenning. Door middel van een lichttherapie kun je steeds vaker blootgesteld worden aan een grotere hoeveelheid straling. Deze gewenning kan de allergie voor het grootste deel oplossen. 

Daarnaast kan je door middel van voedingssuppletie jouw huid ook voorbereiden voor de zon. Voedingssuppletie tegen zonneallergie is speciaal samengesteld om het weerstandsvermogen van de huid in de zon te verhogen. Ze zitten vol antioxidanten die onze huid voorbereiden en beschermen tegen uv-straling.

 

3) FOTOTOXISCHE OF FOTOALLERGISCHE REACTIE OP STOFFEN IN JE HUIDVERZORGINGSPRODUCTEN OF MEDICIJNEN.

Buiten zonneallergie en warmte-uitslag bestaat er ook nog een huidreactie die ontstaat als je producten (cosmeticaproducten en zélfs zonnebrandcrème) gebruikt waar stoffen in zitten die reageren op het zonlicht. Dit zijn zogenaamde fototoxische of fotosensitieve stoffen.

Symptomen 
In tegenstelling tot bij zonneallergie treedt een fototoxische reactie meestal binnen enkele uren al op en verdwijnen de klachten als je stopt met het slikken of smeren van de boosdoener. Bij zonneallergie zie je vaak dat je handen en je gezicht niet mee doen, bij een fototoxische reactie is dat vaak wel het geval. 

Behandeling – check ingrediënten van je huidverzorgingsproducten 

Ben je een dagje buiten geweest en heb je last van bultjes, blaasjes of rode vlekken, kijk dan even kritisch naar de inhoud van je toilettas. De belangrijkste veroorzakers van lichtovergevoeligheid zijn:

 • Geurstoffen, parfum
 • Kleurstoffen
 • Plantextracten, -oliën als citrus, sinaasappel, bergamot, mandarijn, grapefruit, limoen, lavendel, rozemarijn, vijg, angelica, sintjanskruid, tea tree en gember
 • Zonnebrandfilters als oxybenzone

Deze stoffen kunnen niet alleen een vervelende huidreactie veroorzaken. Ze kunnen bij langdurig gebruik in combinatie met zon ook de huid verouderen en pigmentvlekken veroorzaken. 

 

Wist je trouwens dat ook geneesmiddelen voor een huidreactie kunnen zorgen in de zon? 

Veel mensen realiseren zich niet dat bepaalde middelen uit hun medicijnkastje ook problemen kunnen geven in de zon. Slik je antidepressiva, antibiotica als tetracylclines, NSAID’s, orale contraceptiva of plastabletten, dan loop je een hoger risico. 

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Pascaud >

Tweet Delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst!


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: