Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

Onze huid staat als een huis!

Geschreven op 4 augustus 2015 door Marly | 1735 keer bekeken

Onze huid ons huis

Als je de huid vergelijkt met een huis zijn er veel overeenkomsten. Beide bestaan uit drie lagen.

Bij een huis is dat de onderste laag ofwel het fundament, de middelste laag ofwel de etage (het leefgedeelte) en de bovenste laag, het dak.

De huid bestaat uit de hypodermis of wel het onderhuids bindweefsel, de middelste laag de dermis of lederhuid en de bovenste laag de epidermis ofwel de opperhuid.

 

 Het fundament van het huis is het deel waarmee het op de aarde staat en van waaruit gas, elektra, en water wordt aangevoerd.

Deze laag kunnen we vergelijken met de diepste huidlaag; het onderhuids bindweefsel. Deze laag vormt het fundament van de huid en bestaat uit vetcellen en bindweefselvezels, die de huid verbinden aan de dieper gelegen spieren. Het onderhuids bindweefsel zorgt voor de stevigheid en strakheid van de huid en het contour. Het zorgt voor de aanvoer van voedingsstoffen (vitamines, mineralen) en bouwstoffen (collageeneiwitten) naar de middelste huidlaag.

Het middelste gedeelte van het huis – de etage- is het deel waarin we wonen en leven.

Dit middelste gedeelte van het huis is vergelijkbaar met het middelste gedeelte van de huid. Hier zitten de levende cellen met energiecentrales, die de aangeleverde voedingsstoffen gebruiken om huid te maken. Deze middelste laag is verantwoordelijk voor het volume, de elasticiteit, hydratatie, kwaliteit, soepelheid en levendigheid van de huid.

Het bovenste gedeelte van het huis is het dak dat ons beschermt tegen invloeden van buitenaf zoals de regen en sneeuw. Is een dak niet goed geïsoleerd, dan hebben we warmteverlies en tocht.

In het bovenste gedeelte van de huid – opperhuid – liggen de dode huidcellen ook als een soort dakpannetjes over elkaar, met daartussen de beschermende huidvetten.

Hoe mooier deze huidlaag gesloten is en hoe meer huidvetten er aanwezig zijn en hoe beter de huidbarrière is. Een optimale huidbarrière zorgt ervoor dat we geen vochtverlies hebben van binnen naar buiten en dat de huid beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf, zoals verwarming, airco, chemische stoffen uit schoonmaakmiddelen etc.

 

Het is dus van het grootste belang om te zorgen dat de ‘dakpannetjes’ van de huid elkaar goed overlappen.

Een goede verzorging van buitenaf is dus uiterst belangrijk.

Ook de verzorging van binnenuit is van essentieel belang om te zorgen dat alle ‘energiecentrales’ goed kunnen functioneren.

Goede en gezonde voeding en voldoende water drinken is dus een must!

Hierover meer in een van onze volgende blogs.


< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Marly >

Tweet Delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst!


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: