Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

Professionele peelings

Geschreven op 21 oktober 2016 door Pascaud | 1610 keer bekeken

Professionele peelings

In onze vorige blogpost hebben we het belang van exfolieren in onze dagelijkse huidverzorgingsroutine toegelicht. We hebben ons toen voornamelijk gefocust op peelen. Aan het einde van de blogpost hebben we aangehaald dat je professionele peelings, waarbij de concentraties van de aanwezige zuren groter is, door een professional moet laten uitvoeren. In deze blogpost gaan we wat dieper in op de verschillende professional peelings die er zijn en welk effect ze op de huid hebben.

Waarom kiezen voor een professionele peeling?

Onze uitstraling wordt voornamelijk bepaald de onze huidconditie. Een roze, strakke huid zonder oneffenheden en vlekjes geeft ons een gezonde en jeugdige uitstraling. Een goede huidverzorgingroutine, gezonde voeding, goede zonbescherming, goede hydratatie, dragen allemaal bij tot het stralend houden van onze huid. Maar soms is dit niet voldoende en heeft de huid behoefte aan een intensievere onderhoudsbeurt en dan kunnen professionele peelings de uitkomst bieden. Een peeling is een volledig natuurlijke en efficiënte methode om de huidstructuur te verbeteren. Je teint wordt frisser, poriën verfijnen, acné vermindert, rimpels worden minder diep en pigmentvlekken lichten op. Met een minimale inspanning krijg je maximaal resultaat zonder naalden of chirurgie.

Wat doe het met je huid?

Het basisprincipe van een peeling met zuren heeft ongeacht het soort zuur hetzelfde doel namelijk het stimuleren van de celdeling in de basaal cellaag. Hierbij wordt een laagje verhoornde, dode huidcellen afgestoten. Een peeling is eigenlijk een gecontroleerde huidoplossing. Het zuur dat in de peeling zit gaat de huid irriteren en lokt vervolgens een reactie uit. Hoe sterker de peeling, hoe groter de dode huidlaag die er wordt afgehaald want ze dringen dan dieper in de huid door. Je kan eigenlijk het best vergelijken met ernstige zonnebrand, waarna je huid begint te vervellen, schilferen.

Soorten peelings

Peelings kunnen we onderverdelen op basis van de aanwezige concentratie van de exfoliërende bestanddelen en de diepte waarop ze in de huid kunnen doordringen. Wij onderscheiden drie grote groepen peelings: oppervlakkige, matig diepe en diepe.

Oppervlakkige peeling

De meest courante en veilige peelings zijn de oppervlakkige peelings. Oppervlakkige peelings gaan door de hoornlaag (stratum corneum) maar stoppen bij de korrellaag (stratum granulosum), enkel de wat diepere oppervlakkige peelings reiken tot aan de basaal cellaag (stratum basale). Eén oppervlakkige peeling zorgt dan ook niet meteen voor een wauw-effect, meestal maken ze deel uit van een kuur waarbij de concentratie glycolzuur langzaam opgedreven wordt. Voor dit peelingtype worden verschillende producten gebruikt maar meestal verkiezen huidtherapeuten glycolzuur, een AHA fruitzuur of salicylzuur, een BHA. De concentratie glycolzuur of salicylzuur kan variëren van laag (15-20 procent) tot heel hoog (70 procent). Oppervlakkige peelings zijn zacht en huidvriendelijk, in de VS worden ze ook wel lunchbreak peelings genoemd omdat je meteen weer toonbaar bent. Oppervlakkige peelings zijn niet erg zongevoelig. Je kan ze het hele jaar door uitvoeren, zelfs in de zomer als je je goed beschermt tegen de zon. Behalve iemand met een erg gevoelige huid, komt elke normale en vette huid in aanmerking voor een lichte peeling. Dergelijke peeling zijn ideaal om problemen zoals een vale, doffe teint, een onzuivere huid of verwijde poriën, actieve acne of resten van acne, pigmentstoornissen te verminderen. Op termijn zal deze peeling ook zorgen een herstimulatie van het collageen dat zorgt voor de stevigheid en elasticiteit van de huid.

Matig diepe peeling

Bij matig diepe peelings werken ze met een sterker basisproduct: trichloorazijnzuur (TCA), dat in verschillende concentraties kan worden aangebracht. Concentraties van TCA tot 40 procent worden gezien als effectief en veilig. Een matige diepe peeling kan tot aan de papillaire dermis opgenomen worden en is hierdoor niet geschikt om op regelmatige basis te ondergaan (hooguit één tot twee keer per jaar). Deze peelings moeten bij voorkeur in het najaar of in de winter plaatsvinden omdat je na deze peeling enkele maanden uit de zon moet blijven. Anders loop je het risico op pigmentvlekken, dit is de grootste complicatie bij een TCA-behandeling. Dit peelingtype pakt ongeveer dezelfde problemen aan als de lichte peelings maar ze werken krachtiger. Een matig diepe peeling is doeltreffender bij een sterk zonbeschadigde huid met diepe rimpels en groeven of voor het minder zichtbaar maken van grove acne-littekens. Niet iedereen komt in aanmerking voor dit type van peelings. Mensen met aanleg voor de vorming bruine vlekken kunnen best deze peeling niet doen.

Diepe peeling

Diepe peelings gebeuren met fenol, een product dat in de huid brandt en onder anesthesie moet gebeuren en dus door een arts uitgevoerd moeten worden. Daarnaast moet het hart en de nieren ook gemonitord worden omdat het product de werking van de organen kan beïnvloeden. Deze peelings werken dus heel diep in op de huid, ze kunnen de reticulaire dermis bereiken, sommigen vergelijken het met een facelift. Maar hoe dieper de peeling, hoe dichter je de risicozone nadert. Op die diepte kan je blijvende, onherstelbare schade veroorzaken, vooral aan de pigmentcellen. Een fenol peeling is meer geschikt om plaatselijk diepe rimpels te behandelen, zoals rimpels die rondom je mond kunnen ontstaan. Deze peeling veroorzaakt echter wel een blijvend lichtere huid (zonder pigmentatiecellen) die je dient te camoufleren met make-up. Andere mogelijke complicaties zijn hyperpigmentatie of bruine vlekken, en blijvende roodheid omdat bepaalde bloedvatstructuren eventueel geraakt worden. Een diepe peeling is zeker niet geschikt om zomaar bij een willekeurige arts toe te passen!

 

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Pascaud >

Tweet Delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst!


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: