Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

STRIAE, STRIEMEN, STRETCH MARKS

Geschreven op 24 april 2018 door Pascaud | 1458 keer bekeken

STRIAE, STRIEMEN, STRETCH MARKS

Striae, striemen ook wel gekend als stretch marks, een probleem waar veel mensen zich voor schamen. Toch is er eigenlijk niets abnormaals aan striae. Onderzoek toont namelijk aan dat 90% van de zwangere vrouwen, 70% van de tienermeiden en 40% van de tienerjongens er last van hebben.

Striae ontstaan wanneer de huid gedurende een langere periode in een abnormale mate wordt opgerekt. Dat gebeurt over het algemeen tijdens een zwangerschap, als je dikker wordt, afvalt, of tijdens een periode van snelle groei (in de puberteit). Hoe jonger je bent, hoe gevoeliger je huid ervoor is. 

Het abnormale rekken van de huid leidt ertoe dat de steunende huidstructuur van collageen en elastine wordt afgebroken of scheurt, wat zich uit in strepen en groeven in de huid. De onder de huid zichtbare gekrulde uiteinden van striae zijn gescheurde strengen elastine, een soort ‘elastiek’ onder het huidoppervlak dat kan oprekken en weer korter kan worden. 

Oplossingen 
Hoewel striae dus een veel voorkomend verschijnsel is, is het voor velen lastig om er mee te leren leven. Vooral wanneer de strepen in de huid prominent aanwezig zijn, of een afwijkende kleur hebben. Het ligt dan natuurlijk voor de hand om dan je toevlucht te nemen tot het scala aan striae crèmes en oliën die beloven striae te laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. In werkelijkheid worden deze claims niet waargemaakt. De crèmes en oliën kunnen alleen het uiterlijk van striae iets ‘verzachten’. De diepte van het litteken gaat verder de huid in dan tot waar crème überhaupt kan doordringen. Dat betekent dat je striae nooit volledig topicaal (via iets smeren op de huid) kunt aanpakken. 

Wel kun je het huidbeeld verbeteren en de strepen minder zichtbaar maken door o.a. stevig te peelen (bodyscrub) of te laten behandelen met bindweefselmassage, laser of radiofrequentie. Ondanks dat de striae niet helemaal verdwijnt geeft dit wel zichtbare verbetering. Crèmes kunnen ondersteunend werk doen daarbij. Vooral crèmes met regestril® werken dan goed. Deze werkstof is ontwikkeld voor de behandeling van striae maar wordt ook veel toegepast in anti-aging crèmes. Daarom adviseren we ook wel bijvoorbeeld om de Pascaud L.I.F.T crème te gebruiken op striae omdat die veel regestril bevat.

Conclusie
Trap niet in de hype en valse beloftes die er over striaecrèmes worden gedaan. Zoals hierboven al beschreven, bestaan er geen cosmetische ingrediënten of huidverzorgingsproducten die huidstriemen kunnen elimineren omdat ze niet in staat zijn om de verzakking onder de huid weer glad te trekken of de gescheurde elastinevezels te herstellen.

Als er één cosmetisch probleem is dat echt moeilijk is aan te pakken dan is het wel striae. Als de striae nog jong is dan is het nog wat roodachtig; dit wordt striae rubra genoemd is het het beste behandelbaar. In die fase kan er met behulp van softlaser en crèmes veel aan het herstel van de huid gedaan worden. Als de striae eenmaal wit (parelmoer zeggen ze dan zo mooi) is dan moet je ervan uit gaan dat het nooit 100% weggaat.

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Pascaud >

Tweet Delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst!


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: