Jolie - Centrum voor Huidverbetering

Sas van Gent

Wallen en donkere kringen onder de ogen, secrets revealed

Geschreven op 16 november 2016 door Pascaud | 1760 keer bekeken

Wallen en donkere kringen onder de ogen, secrets revealed

Misschien komt het jou wel bekend voor. Je hebt heerlijk geslapen, voelt je uitgerust maar toch vragen vrienden of collega’s: “Gaat het goed met je? Je ziet er moe uit.” Sommige mensen hebben last van wallen of donkere kringen onder de ogen en krijgen dit soort opmerkingen dagelijks te horen. Maar hoe ontstaan wallen en donkere kringen en wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Dat lees je in onze nieuwe blogpost!

Wallen zijn opvallende onderoogleden omdat er 'vocht in lijkt te zitten'. Wallen kunnen zowel door vocht (vochtwallen), vet en huid (vetwallen, loshangend vel) veroorzaakt worden. Sterker nog, het is doorgaans zelfs een combinatie van al deze aspecten. Wallen kunnen soms ook gepaard gaan met een donkere kleur. De donkere kleur is dan te wijten aan een optisch effect, ook weer als gevolg van ophoping van bloed in de adertjes onder de huid van de onderoogleden.

Zichtbaar vocht en/of vet onder de ogen ontstaat heel langzaam. Het is niet zo dat je ’s avonds met volledig strakke, effen onderoogleden in bed stapt, en de volgende ochtend wakker wordt met dikke, enorm opgezwollen oogleden. In plaats daarvan, vormt zich langzaam een steeds duidelijker zichtbaar “kussentje” van vocht en/of vet onder je ogen. Wanneer je er helemaal niets aan doet dan kunnen er op den duur echte dikke wallen ontstaan.

Maar hoe kan het dat er zich een vet- of vochtophoping voordoet onder je ogen? De belangrijkste verschillende mogelijke oorzaken zetten we voor jou op een rijtje:

Natuurlijk verouderingsproces

Het ophopen van vet onder je oogleden is helaas onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Vrijwel iedereen heeft van nature een klein beetje vet onder zijn of haar ogen. Dit vet bevindt zich daar om je ogen te beschermen en wordt op zijn plaats gehouden door bindweefsel in je gezicht. Hoe ouder we worden hoe groter de kans op het ontstaan van wallen onder de ogen. Tijdens het verouderingsproces verdwijnt een deel van het vet onder de huid, de soepelheid van de huid vermindert en de zwaartekracht trekt de gezichtshuid naar beneden. Vooral het bindweefsel van de onderoogleden kan te lijden hebben van de afname van het ondersteunend vetweefsel. De huid die voorheen strak onder je oog zat, gaat namelijk een beetje hangen. Hierdoor wordt het vet minder goed op zijn plaats gehouden en kan er zich makkelijker vocht ophopen zodat een permanente zwelling kan gaan ontstaan.

Medische factoren

Er zijn heel wat medische factoren die mogelijk een invloed hebben op vocht en/of vet onder de ogen. Zo kunnen o.a. de volgende factoren bijdragen aan vocht onder je ogen en dikke onderoogleden: erfelijkheid & genen, allergie, ziekten & (huid)aandoeningen

Erfelijkheid & genen
Je genen spelen een grote rol bij vet en vocht onder de ogen. Hebben je ouders last van dikke wallen? Dan is de kans aanzienlijk dat jij er vroeg of laat ook mee te maken krijgt. Daarnaast kan erfelijkheid er voor zorgen dat de huid rondom je ogen veel dunner is dan bij anderen. Een dunne huid rondom de ogen is iets doorzichtiger, waardoor de bloedvaten er beter doorheen schijnen. Doordat de bloedvaten blauw zijn van kleur, krijg je donkere kringen.

Allergie
Allergie kan zorgen voor rode, opgezwollen ogen, maar ook voor donkere kringen onder de ogen. Door de zwellingen in jouw gezicht ontstaan namelijk “schaduwzones” met donkere kringen onder jouw ogen als gevolg. Daarnaast zijn er bepaalde allergieën die op zichzelf zorgen voor blauwe of zwarte kringen.

Ziekten & (huid)aandoeningen
Tot slot zijn er bepaalde ziekten en huidaandoeningen die dikke wallen, gezwollen oogleden en vochtophoping onder de ogen tot gevolg kunnen hebben. Denk hierbij o.a. aan: ziekte van Pfeiffer, tekort aan schildklierhormonen, ontsteking van (huid rondom) de oogleden, nefrotisch syndroom, trichinose, eczeem …

Leefgewoonten

Ook je leefgewoonten zijn van invloed op het al dan niet vormen van opgezwollen wallen. Zo kunnen o.a. de volgende factoren bijdragen aan vocht onder je ogen en dikke onderoogleden: vermoeidheid en stress, slechte voeding, alcohol en roken, teveel blootstelling aan de zon.

Vermoeidheid of stress
Als je maar eens in de zoveel tijd kringen of wallen hebt, dan heeft dit waarschijnlijk te maken met vermoeidheid of stress. Door vermoeidheid wordt de huid vaak bleker waardoor de bloedvaten onder de huid duidelijker te zien zijn en je dus kringen of wallen onder je ogen krijgt. Bij stress wordt het bloed niet naar het gelaat maar vooral naar de vitale organen gepompt, daar waar jouw lichaam het bloed het meeste nodig heeft. Daardoor kan je er afgeleefd en bleek uitzien en vallen wallen harder op.

Slechte voeding
Donkere kringen kunnen ook duiden op een tekort aan vitaminen en mineralen. Een tekort aan ijzer zorgt bijvoorbeeld voor een blekere huid waardoor donkere plekken zoals kringen meer opvallen. Daarnaast kan ook een tekort aan anti-oxidanten uit bepaalde vitaminen, bijvoorbeeld vitamine C, voor donkere kringen zorgen. Anti-oxidanten krijg je binnen door veel groente en fruit te eten. Gezond eten is dus een goede manier om donkere kringen onder je ogen te voorkomen.

Alcohol drinken en roken
Ook alcohol is een boosdoener want te veel alcohol drinken droogt je huid uit. Roken zorgt voor een slechtere kwaliteit van de bloedvaten, je krijgt nauwere slagaderen, wat voor een hogere bloeddruk zorgt. Dit zal ook tot uiting komen in de aderen rondom je ogen.

Schade door de zon
De huid onder de ogen is heel gevoelig, waardoor haarvaatjes sneller breken door zonneschade. Onder de ogen is de huid ook het dunst en zijn die kapotte haarvaten goed zichtbaar. De bloedcellen die verspreid worden verzamelen zich graag net onder het huidoppervlak en oxideren tot een donkerpaarse tint.

< Terug naar blog overzichtMeer blogs van Pascaud >

Tweet Delen

 

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst!


Reactie plaatsen

Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Bericht: